Het jaar van... Ruwan Berculo
In een jaar vol uitdagingen, keuzes en uiteindelijk erkenning, kijkt Ruwan Berculo terug op een turbulente maar succesvolle periode als ondernemer in Zuidwest-Drenthe. Wat begon met het runnen van Villa Blauwhemel groeide uit tot een bekroond concept Posten dat zich inmiddels stevig heeft gevestigd in Frederiksoord. Met zijn decennialange ervaring bij de Jaarbeurs in Utrecht en zijn voorliefde voor kleine verhalen, onderneemt Berculo met passie. Het eerste volledige jaar van Restaurant Posten brengt de ware potentie van het concept, in al haar glorie naar boven. “Het is de kunst om de juiste balans te vinden tussen gastvrijheid en militaire precisie.
Kun je ons meenemen in jouw ervaring met het starten van Villa Blauwhemel acht jaar geleden? Hoe begon je avontuur in Drenthe?
Het begon allemaal met veel enthousiasme en misschien ook wat naïviteit. Ik dacht: een restaurant runnen? Dat kan ik wel. Maar dat viel flink tegen. Het is echt een vak apart. Het is niet alleen de gerechten die je serveert, maar ook het hele samenspel eromheen dat alles succesvol maakt. Om dat goed te doen, moet je op alle details letten – van het warme welkom aan de voorkant tot het perfect bereiden en serveren van gerechten aan de achterkant.
Wat maakte het starten van het restaurant zo uitdagend?
Het vak vereist precisie, toewijding en samenwerking. Je moet zorgen dat elk gerecht precies op de juiste temperatuur en op tijd bij de gast aankomt. Dat klinkt misschien simpel, maar de afstemming tussen keuken en bediening is ontzettend lastig. Ik zie het altijd als een netwerk van treintjes. Elk tafeltje is een spoor dat door de keuken en handen van de chef moet om uiteindelijk op een perfecte manier bij de gast te belanden. Zelfs bij een klein restaurant zoals dit is dat een enorme uitdaging. Daarnaast heb ik een keer gegeten bij De Jane in Antwerpen, een restaurant met twee sterren. Dat was zo militaristisch georganiseerd. Die precisie zit niet in mij, maar je hebt het wel nodig. Het is de kunst om de juiste balans te vinden tussen gastvrijheid en militaire precisie.
Je hebt dit avontuur samen met anderen opgezet. Wat was de rol van jouw team hierin?
Ik heb echt geluk gehad met mijn team. Mijn mede-eigenaren brachten expertise die ik zelf niet had, en onze chef is werkelijk fantastisch. Hij heeft 25 jaar ervaring in zowel restaurants aan land als op cruiseschepen. Zijn visie en vakmanschap hebben ons door moeilijke tijden heen geholpen, zoals de lockdowns. Zijn Scandinavische inspiratie heeft onze keuken een unieke identiteit gegeven. Samen hebben we moeilijke beslissingen genomen, zoals het overstappen van een breed menu naar verrassingsmenu's. Dat was een bewuste keuze om ons te onderscheiden en tegelijkertijd de kosten te beheersen.
Hoe verliep de overgang van Villa Blauwhemel naar Frederiksoord?
Dat was een combinatie van ambitie en noodzaak. Villa Blauwhemel paste niet meer bij wat we wilden doen. We hadden een unieke stijl opgebouwd met het restaurant, maar het grote ontwikkelingspotentieel in Diever bood niet de juiste ruimte voor het Nordic Cuisine concept. Toen kwam de kans in Frederiksoord voorbij. Het pand paste perfect bij wat we wilden: kleinschalig, uniek en met een verhaal. Onze chef was meteen enthousiast, en we besloten ervoor te gaan. Dat voelde als een nieuwe start, maar met de lessen en successen van Blauwhemel in ons achterhoofd.
“ De natuur hier is waanzinnig, en het voelt als een speeltuin waar je bijzondere dingen tot leven kunt brengen. ”
Wat heb je in al die jaren ondernemen geleerd?
Dat ondernemen in de horeca een onderschat vak is. Het vraagt om vakmanschap, precisie en een enorm doorzettingsvermogen. Ik heb geleerd dat het kleinschalige en onderscheidende mij het meeste voldoening geeft. Dat, en het werken met een team dat dezelfde passie deelt, is wat het echt bijzonder maakt. Ook heb ik geleerd dat je keuzes moet maken. Na de eerste lockdown hebben we ons volledig gericht op verrassingsmenu's en dat bleek een gouden zet.
Wat kenmerkt jouw bedrijfsfilosofie?
Het combineren van kleinschaligheid en kwaliteit. Het geeft me de ruimte om creatief te zijn en verhalen tot leven te brengen. Ik geloof dat het de kleinschalige en persoonlijke aanpak is die mensen raakt. Dat geldt voor mijn werk in de horeca, maar ook voor mijn betrokkenheid bij de gemeenschap hier in Westerveld. Hier kan ik mijn visie echt tot uiting brengen, en dat is een cadeau.
Hoe heb je erkenning in de Lekker500 beleefd?
Die notering heeft ons enorm geholpen. Het zorgt voor publiciteit die je nooit zelf kunt betalen. Daarnaast motiveert het ons om onszelf steeds te blijven verbeteren. Het is een bevestiging dat we op de goede weg zitten. Het feit dat we tussen andere toprestaurants staan, is een eer en biedt inspiratie om ons niveau verder te verhogen.
Je bent ook veel betrokken bij ontwikkeling in Westerveld, ondernemersverenigingen en stichtingen. Hoe ben je daar betrokken bij geraakt?
Dat is eigenlijk een beetje vanzelf gegaan. Toen ik in Drenthe kwam wonen, had ik niet het plan om hier zo actief te worden. Maar het enthousiasme van de lokale ondernemers werkte aanstekelijk. Vanuit de ondernemersvereniging in Diever rolde ik in andere initiatieven. Inmiddels ben ik betrokken bij verschillende besturen en projecten, van kleine culturele routes tot grotere economische plannen. En de natuur hier is waanzinnig, en het voelt als een speeltuin waar je bijzondere dingen tot leven kunt brengen.
Wat is de toekomst van het platteland en recreatie in Drenthe?
Ik vind het platteland een fascinerend economisch speelveld. Hier komen landbouw, recreatie en wonen samen, en dat vraagt om slimme keuzes. De structuur van toerisme moet versterkt worden, want veel horecabedrijven zijn kwetsbaar. Tegelijkertijd geloof ik dat een sterke gemeenschap en een aantrekkelijke leefomgeving essentieel zijn voor de vitaliteit van de regio. Mijn eigen bedrijf vaart daar ook wel bij, dus ik zet me graag in voor een sterkere plattelandseconomie. Ik vind het leuk om dingen te organiseren en richting te geven. Het is voor mij een manier om iets terug te geven aan de regio.
Wat staat in 2025 op stapel?
We gaan vanuit Posten toewerken naar het complete concept dat we in Diever ook aanboden. Naast het eten ook gelijk een fijne plek om de nacht door te brengen. Dat zal kleinschalig zijn, maar we zien dat we een deel van onze gasten verliezen nu we bij Posten dat nog niet kunnen bieden. Daar gaan we komend jaar op in zetten. En voor Villa Blauwhemel zullen we in de zomermaanden rondom Shakespeare open gaan en blijven we bezig met de ontwikkelingen naar een groter hotel, al verwacht ik dat er in 2025 nog niet veel voortgang op dat gebied zal zijn. Met Posten gaan we lekker door versnellen en kunnen mensen dus dan ook weer komen overnachten.