Hotels kennen uitstekend eerste helft van het jaar

| Miranda Horstman

 

CBS publiceerde onlangs de halfjaarcijfers m.b.t. het aantal gasten en overnachtingen in de vrijetijdssector. Hieruit blijkt dat met name hotels, pensions en B&B's een flinke groei kenden in het aantal overnachtingen. Ruim 620.000 overnachtingen vonden in Drenthe plaats in een hotel, pension of B&B, een stijging van 25% ten opzichte van de eerste helft van 2023.

Totaal 3,5 miljoen overnachtingen in Drenthe

In totaal brachten 1 miljoen gasten samen ruim 3,5 miljoen nachten door in Drenthe tijdens de eerste zes maanden van het jaar. 84% van deze toeristen kwam uit Nederland (865 duizend) en 12% uit buurland Duitsland (128 duizend). Drenthe verwelkomde 8% meer Nederlandse toeristen en 1% meer buitenlandse toeristen dan vorig jaar.

Aantal kampeer- en huisjesovernachtingen ondanks nat voorjaar stabiel

Het voorseizoen was dit jaar natter dan gemiddeld. Desondanks steeg het aantal kampeerovernachtingen in de eerste helft van het jaar licht met 1%. In totaal brachten ruim 110 duizend gasten 1 of meer nachten door op een Drentse camping. De huisjesterreinen  zagen een lichte krimp in overnachtingen (-2%). Groepsaccommodaties konden daarentegen rekenen op 8% meer overnachtingen vergeleken met de eerste helft van vorig jaar.

Verhoudingen veranderen

Vijf jaar geleden, in de eerste helft van 2019, overnachtte  iets meer dan een kwart van de toeristen in een hotel, pension of B&B. Dit jaar ligt dat aandeel op 33%. Het aandeel van gasten dat overnachtte in een huisje of groepsaccommodatie nam juist af in deze periode.

 

 

CBS publiceerde eind augustus de voorlopige cijfers over gasten en overnachtingen tijdens de eerste helft van 2024 in Nederland, naar regio, herkomstland en accommodatietype (hotels, pensions, huisjesterreinen, kampeerterreinen en groepsaccommodaties).

Zie ook