Koloniën van Weldadigheid


200 jaar geleden, in 1818, richt Johannes van den Bosch de Maatschappij van Weldadigheid op. Arme gezinnen, bedelaars en zwervers kunnen gaan werken in één van de Koloniën van Weldadigheid. Ze krijgen een eigen woning en een stukje grond om te bewerken. Een hard bestaan. Door middel van arbeid en scholing wordt de Kolonisten discipline bijgebracht, zodat ze na verloop van tijd in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Het grootste oppervlak van de Koloniën van Weldadigheid ligt in Drenthe, in Veenhuizen, Fredriksoord en Wilhelminaoord. Maar er zijn ook Koloniën in Willemsoord en Ommerschans in Overijssel en in Wortel en Merksplas in Vlaanderen. 

Het bijzondere verhaal en het unieke landschap dat eruit voortkwam leidden tot de UNESCO werelderfgoed status. In juli 2021 hebben de Koloniën in Veenhuizen, Frederiksoord, Wilhelminaoord en Wortel (België) deze status ontvangen.

Heb je vragen over het project? Neem dan contact op met Marketing Drenthe: Gijs Klompmaker, gijs.klompmaker@marketingdrenthe.nl.

Toekomstperspectief

Hoe verwonderen we bezoekers met dit bijzondere erfgoed dat meer dan 200 jaar geleden ontstond? Hoe houden we het verhaal levend, zichtbaar en ontwikkelen we het door? Hoe werken we daarbij op een efficiënte manier samen? Het Toekomstperspectief geeft hier antwoord op.

Lees meer

Merkgids

We hebben samen met onze partners een merkgids ontwikkeld voor marketeers en communicatie-adviseurs, ondernemers en bedrijven, initiatiefnemers en organisatoren, projectmanagers en beleidsmakers. Kortom iedereen die samen met ons de Koloniën van Weldadigheid wil versterken en de bijzondere verhalen wil helpen uitdragen.

Bekijk de merkgids